återvinn: för alexander


 en ung kille springer (för sitt liv) nedför gatan i stockholm

- du är så frånvarande

- nej

han håller någonting rött i handen, väjer för bilarna, springer snabbt (för sitt liv)

- jag blir orolig för dig

- bli inte det

han jagas av tre vakter, i rad springer de efter honom, de skriker, högt

(- omtänksamma ögon)

(- tittar ner i bordet)

stanna vrålar vakterna. högt, de har batonger i händerna, alla tre

(-omtänksamma ögon)

(- tittar ner i bordet)

killen springer, vakterna jagar, alla tre har batonger i händerna, de skriker efter honom, vrålar, stanna

(- papperslapp. jag var tvungen att gå nu.)

(- inget avsked. inget hejdå. det är kallt att gå.)

killen springer, jagas av tre vakter. de är stora, han är liten, jag hoppas att han hinner undan

(-omtänksamma ögon)

(- tittar ner i bordet.)

vakterna knapar in på honom, alla tre har batonger i händerna

jag hoppas att han hinner undan


för att du ska se att även det som glittrar mest kan falla


minuter. det är för mycket för min kropp att klara av. den längtar efter att sprängas i tusen bitar.

och när den sprängs slungas alla bitarna ut och borrar hål i himlen så att alla stjärnor faller ner  

och alla människor går ner på knä, skärvorna ristar mönster på deras ryggar

till slut skulle smärtan bara vara bleknande ärr och gnistrande extraarbete för gatusoparen


malmö


är en rektangel blå himmel i glipan av gardinen, en lila pensé på köksbordet, eftermiddagskaffe från den minsta kaffekokaren

det är regn som hänger i luften när stjärnorna är gula i låten och moa lagar tofu i köket

det är att krypa ihop under samma rödrutiga filt som färdats över landet för två år sedan och som kommit tillbaka hem

det är att höra att någon funderat över dig, det är den sötaste vit choklad-latten och det är att träffa någon som gör det lätt att vara ärlig

det är uteserveringar och värmelampor, filtar och fyra år som avhandlas över två öl

det är vad som är kvar att hända, ikväll, snart, alldeles just nu

jag kan inte skriva om lycka men närmare än såhär kan jag inte komma

(ps. nu snöar det visst och någon skriker på sin kompis utanför fönstret. jag tror hon heter nadia, som han ropar på. moa har bestämt sig för ris till maten. hon har funderat på det i en timme nu. hon är söt.)


återvinn - sommaren 08

efter lång kajakpaddling är jag åter i norrköping. upptäckt hur annorlunda världen ser ut sett från, vattnet. och att östergötland borde vara känt för alla sina vackra broar. rangliga, rostiga, pampiga, röda, i murgröneträ och kvadratiska stenblock. en var som en minikopia av the golden gate.

 som broarna i madison county. fast utan en åldrad richard gere. de förtjänar en egen bok. någon dag. denna dag var kameran nerpackad i påsar av påsar nånstans i den lilla kajaken. (min packning var som alltid oorganiserad, slet och rev, allt låg längst nere.)

jag har känt mig liten och reagerat som vore jag liten. sen har jag bitit ihop och fått träningsvärk och ont i magen för att det var så idylliskt jävla vackert på vissa ställen.

 så har jag fascinerats av båtmänniskor, slussmän med cowboyhatt och egen uthyrning av badtunnor, de unga paren (läs männen) med de stora snabba båtarna som de håller nitiskt rent, de äldre skrynkliga paren (läs båda) som sitter vid kanalkanten i blåa,gröna,röda solstolar och äter kanelgifflar. 

den unga (ensamstående) mamman som badade med sin femåriga dotter vid kanalbryggan. tänk vad lätt, sa maria. man tar bara barnet och går och badar och leker i vattnet lite, så blir de glada. ja, sa jag, tänk så enkelt och tänkte att för den  unga (ensamstående) mamman var hennes dotter nog det allra allra käraste hon hade. det största i livet.

 nu sitter ajg här med ömmande axlar, tar igen för min tallest -abstinens och väntar på att klockan ska bli lite senare så jag med rättfärdighet får somna i min säng.

nattsimmande kräver en tyst natt

 som jag och a gjorde den sommaren då innan allt var annorlunda än det är nu. I den alldeles för snabba strömmen flöt stjärnorna förbi snabbt på himlen där vi låg på rygg i motala ströms egen motorväg. vita kroppar i det smutsiga vattnet forsade fram. jag hann tänka att det måste vara en intressant syn. ovanifrån.

hukandes småspringande längs Norrköpings alldeles egna promenadstråk. kläder lämnade på gräsmattan.

imorgon kör jag på morgontidiga aslfaltsvägar med pressbyrån- kaffe tvärs över landet snett söderut. jag tänker mig att våren utvecklas utanför fönstret.

människor vill träffa mig.

baby you're lemon in my eye


mina grannar mullrar över mitt huvud som åska. deras steg vibrerar genom taket, vattenledningarna tjuter i väggarna, någon låser dörren klockan sex på fredagsmorgonen. henrik bjöd mig på droger en gång. det hjälper mot kölden sa han, eller nej det sa han inte, så här var det. jag fryser sa jag. då smålog han och sa att han hade piller som hjälpte mot det. och så tvinnade han håret som stack fram under baskern. jag hade en ännu äldre skinnjacka än den jag har nu, han tyckte den var fin och jag tackade nej. mina grannar rastar sin enorma rottweiler i morgondimman under trädet på innergården. jag bär henrik innanför den blårutiga koftan idag. han väntar där som en säkerhetsventil.

RSS 2.0